Luchtvochtigheid Kroon Parket

Kroon Parket is het adres, waar u terecht kunt voor allerlei soorten vloeren voor ieder budget. Onder het genot van een kopje koffie, maakt u kennis met onze zorgvuldig uitgezochte collectie. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een mooie strakke laminaat vloer. De trend  op dit moment is de uiterst stille PVC vloer, ideaal voor vloerverwarming. Waar Kroon Parket bekend om staat is uiteraard de houten vloer, van strook tot traditioneel.
Elke vloer is mogelijk en dit maakt Kroon Parket Uniek in de Bollenstreek en de Haarlemmermeer.
U bent van harte welkom in een van onze vestigingen. 

cbw logo

Luchtvochtigheid

Het belang van de juiste luchtvochtigheid

Als natuurproduct is hout een materiaal dat met de nodige zorg en kennis moet benaderd worden, dat weten we allemaal. een van de zaken die van cruciaal belang zijn voor een parketvloer is dat de luchtvochtigheid in de omgeving waarin hij zich bevindt optimaal is. Hout is immers een poreuze structuur en dat zorgt ervoor de de vloerdelen gevoelig durven reageren op grote veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. 

De vraag is dan uiteraard: wat is ideaal ? En wanneer kun je maar beter naar een luchtbevochtiger grijpen? De enige oplossing om te weten te komen hoeveel vocht er in de lucht  zit, is door dit te meten. Dit gebeurt met een hygrometer, waarmee de relatieve luchtvochtigheid gemeten wordt in de ruimte waarin de houten vloer is geplaatst. Zo’n geijkte hygrometer is gemakkelijk te gebruiken, omdat hij beschikt over een schaalverdeling die meestal in drie delen is verdeeld.
Die schaal geeft aan of luchtvochtigheid tussen 0% en 55% ligt, tussen 55% en 65% of tussen 65% en 100%.

Luchtvochtigheid is te laag

Merk je bij de meting (opgepast: plaats de hygrometer in het midden van de kamer en bij voorkeur in de buurt van de thermostaat) dat de wijzer blijft hangen op het eerste deel van de schaal, dus tussen 0% en 55%, dan is het duidelijk dat je zult moeten ingrijpen omdat de luchtvochtigheid te laag is. een en ander betekent dat het hout van de vloer het nog in het materiaal aanwezige vocht laat verdampen, waardoor de planken krimpen en er steeds meer kans bestaat op de vorming van naden en spleten. De oplossing hiervoor ligt voor de hand: haal er een luchtbevochtiger bij om op heel korte termijn te verhelpen aan het probleem.
Hierbij een tip: tijdens de winter is de kans groter dat de luchtvochtigheid aan de lage kant is en ook dan is het een goed idee om er voor alle zekerheid
een luchtbevochtiger bij te halen. 

Luchtvochtigheid is goed

De luchtvochtigheid ligt tussen de 55 en 65%? Dan zit het snor en dat niet enkel voor de houten vloer (en de houten meubelen) maar ook voor de gezondheid van de bewoner. Schommelt de temperatuur daarbij rond de 20 graden, dan heb je zo ongeveer de ideale omstandigheden gecreëerd. De vloer zal alleszins niet of nauwelijks werken omdat het materiaal zich in een omgeving bevindt waarin het zich het meest prettig voelt.

 

Luchtvochtigheid is te hoog

Er is uiteraard ook nog die derde mogelijkheid: de wijzer blijft hangen op de schaal van 65 tot 100%. Dan betekent dit natuurlijk dat de luchtvochtigheid te hoog is. Het gevolg van een dergelijke hoge luchtvochtigheid is dat het hout de vochtige lucht opslorpt, waardoor de planken kunnen gaan schotelen. Een dergelijke hoge luchtvochtigheid kun je maar beter niet te lang laten aanslepen, want de kans is reëel dat de ruimte tussen de vloer en de muur te klein wordt.
Dit zorgt voor spanning op[ de vloer, die steeds boller komt te staan. 

In dit geval moet je er uiteraard geen luchtbevochtiger bijhalen, maar zorg je ervoor dat er zo goed mogelijk geventileerd wordt. Als de vochtige en warme lucht verwijderd wordt, dan zal je het percentage op je hygrometer bij een volgende meting heel snel zien zakken.
Ook hierbij een tip: anders dan bij een te lage luchtvochtigheid kun je hier naar een luchtontvochtiger grijpen, zeker in de zomer kan dit een goede beslissing zijn.

Als het overigens gaat om een woning met een kruipruimte, dan moet je er zeker op letten dat de ventilatieroosters, – als die er zijn, natuurlijk -, geopend zijn en blijven. Er moeten roosters aan weerszijden van het huis aangebracht zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen.
Het laatste wat je wil, is immers dat de parketvloer extra vocht opneemt en het hout gaat schotelen.